Uticaj joda na zdravlje dojki

ženske grudi


Jod nije neophodan samo za normalnu funkciju štitaste žlezde. Tkivo dojki takođe sadrži značajnu količinu joda koji, pored drugih faktora, utiče na njihovo pravilno funkcionisanje.

Nedostatak joda je problem koji postoji kod skoro 30-40% svetske populacije.

Jedan od primarnih uzroka je nedovoljan unos hranom. Jod je korišćen u prehrambenoj industriji u proizvodnji hleba, ali je krajem XX veka zamenjen toksičnim bromom, koji, pored toga što nema nikakvo povoljno dejstvo na zdravlje, negativno utiče i na apsorpciju joda. Fluor je drugi halogeni element, čije prisustvo u vodi za piće takođe ometa apsorpciju joda.

Svakoj ćeliji, organu i sistemu u ljudskom organizmu je potreban jod, a to se posebno odnosi i na tkivo dojke.

Tkivo dojke ima sličnu koncentraciju joda, i iste transportne proteine koji se nalaze i u štitastoj žlezdi. U zdravom tkivu dojke, jod ima zaštitno, antioksidativno dejstvo. Nasuprot tome, nedostatak joda čini tkivo dojke osetljivim na oksidativna oštećenja koja su osnova mnogih bolesti.

Fibrocistična bolest dojki

Fibrocistična bolest dojki je izuzetno česta pojava, sa razvojem cističnih promena u tkivu dojke pod uticajem ženskih polnih hormona. Prisustvo cisti može uzrokovati pojavu nelagodnosti i bola, posebno u periodu pre menstrualnog ciklusa.

Često se ove promene prvo napipaju slučajno, kod kuće, i mogu delovati zastrašujuće, dok se ne otkrije prava priroda promene. Iako je fibrocistična bolest sama po sebi benigna, svrstana je u kategoriju rizičnih faktora za razvoj karcinoma dojke i zahteva redovno praćenje.

Fibrocistična bolest dojki je povezana sa nedostatkom joda. Kada nema dovoljno joda, tkivo dojke je podložnije dejstvu estrogena. To može dovesti do pojave mikrocisti i vremenom do fibrocističnih promena. Ovaj podatak može biti koristan u tretmanu hormonski zavisnih promena kod žena.

Važnost joda u periodu dojenja

Jod je posebno važan u periodu dojenja. Dojiljama je potrebna optimalna količina joda za sopstvene potrebe, kao i za proizvodnju mleka za ishranu deteta.

Jod je važan kako za zdravlje dojki, tako i za pravilan razvoj mozga deteta i njegovo mentalno zdravlje. Nedostatak joda je jedan od glavnih uzroka razvojnih problema dece širom sveta.

Suplementacija joda može biti neophodna, kada niste u mogućnosti da pravilnom, redovnom i raznovrsnom ishranom unosite dovoljno ovog elementa.

Preporučujemo korišćenje prirodnog preparata na bazi meda i zelenih oraha

tiroidna zlezda primed 7

PRIMED 7 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Redovnom upotrebom preparata obezbeđujete organizmu optimalnu koncentraciju joda za pravilno funkcionisanje više tkiva, organa i organskih sistema.