Uticaj hormona štitaste žlezde na rast dece

merenje-visine-detetaUticaj hormona štitaste žlezde na rast dece

Tireoidni hormoni imaju značajan uticaj na normalni razvoj skeleta, linearni rast (rast kostiju u dužinu) i održavanje koštane mase u dece i odraslih.

Zastoj u rastu u nedostatku tireoidnih hormona ili crvoliki izgled dugih kostiju u hipertireoidizmu bili su poznata slika pre uvođenja današnjih terapijskih postupaka u tretmanu metaboličkog disbalansa.

Po uvođenju novih terapijskih postupaka, ovakva klinička slika postala je retkost.

Hipotireoidizam u dečjem dobu

Hipotireoidizam u dečjem dobu je praćen zastojem u rastu, zakasnelom koštanom starošću i niskim rastom.

Naime, osteoblasti (ćelije koje stvaraju koštano tkivo) i osteoklasti (ćelije koje razgrađuju koštano tkivo) ispoljavaju na svojoj površini receptore za hormon rasta. Do zastoja u rastu kostiju dolazi zbog smanjenja osetljivosti ćelija na hormon rasta, kao posledica smanjenja ili nedostatka tireoidnih hormona.

Nadoknada tireoidnih hormona popravlja ove promene, ali često nepotpuno, obzirom da koštana starost napreduje brže od rasta i zbog čega može doći do bržeg zatvaranja epifiza.

Rezultat ovih promena je niži rast deteta u odnosu na uzrast, koji je u korelaciji sa trajanjem i težinom hipotireoidizma pre otpočinjanja terapije.

Za treman smanjene funkcije štitne žlezde preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata

tiroidna zlezda primed 7

PRIMED 7 je prirodni preparat na bazi meda i ulja oraha, bogat hranljivim materijama i jodom.

Pogodan je za primenu, kao pomoćno lekovito sredstvo, u tretmanu smanjene funkcije štitaste žlezde, kod dece i odraslih.