OBRATITE PAŽNJU: Ako imate probleme sa štitastom žlezdom, ovu hranu ne smete da jedete! (VAŽNI SAVETI)

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitaste žlezde kada ona proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada proizvodi premalo hormona

Štitnjača ili štitasta žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu. Zbog toga je bitno da je držite u formi, ali svedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena ima problema sa njom.

NEDOSTATAK GVOŽĐA U KRVI MOŽE VAM OPASNO UGROZITI ZDRAVLJE!

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitaste žlezde kada ona proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu jer ona može da deluje nepovoljno na proizvodnju hormona štitaste žlezde.

Rad ove žlezde iz raznih razloga može da se poremeti, pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada štitnjače ili stanju usporenog rada štitnjače.

Simptomi hipertireoze, odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može da bude prilično individualan. Zato je dobro posavetovati se s lekarom pre nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.

U slučaju hipertireoze izbegavajte:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbegavate jodiranu so jer ona sadrži mnogo veće količine joda.

2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje se lakše vari.
3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih materija od celovite pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u telu uključujući i hormone štitnjače. Beli hleb, testeninu, peciva i pahuljice zamenite namirnicama od celog zrnevlja poput smeđeg pirinča, ječma, kvinoje, itd.
4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša.

5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode ako vas muče konstantno problemi s probavom, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

U slučaju hipotireoze izbegavajte:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.
2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može da utiče na proizvodnju hormona štitaste žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može da spreči proizvodnju hormona štitnjače. Takođe, izbegavajte sojin sos.
3. Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokelj.
4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitnjače.
5. Breskve, kruške i jagode je voće koje bi trebalo da izbegavate ili da ga jedete umereno kako biste povećali proizvodnju hormona u telu.

(Dnevne.rs /Izvor: Zadovoljna.hr)