Reumatske bolesti kod hipotireoze

Reumatski problemiHipotireoza je često udružena sa reumatskim tegobama. Tegobe se posebno javljaju kod obolelih koji imaju izražene otoke lica i tela – miksedem.

Promene na mišićima

Osobe koje imaju primarnu hipotireozu često imaju bol i osećaj ukočenosti mišića ramena i karlice. Tegobe su izazvane nagomilavanjem hijaluronske kiseline u mišićima. Rad mišića (kontrakcija i opuštanje) je usporen. Koncentracija mišićnih enzima u serumu je povećana, EMG izmenjen. Lečenjem hipotireoze bolovi u mišićima se brzo povlače.

Promene na zglobovima

Tegobe se najčešće javljaju na kolenima, a zatim na sitnim zglobovima šaka i stopala. Artritis zahvata uglavnom simetrične zglobove. Zapaljenje zglobova nije jako izraženo. Na rendgenu se uočava samo otok. Laboratorijske analize obično pokazuju povišenu sedimentaciju, eventualno povišenu mokraćnu kiselinu.

Kod obolelih koji imaju miksedem (kod oko 10%) može da se javi sindrom karpalnog tunela. Posledica je nakupljanja mucinoznog materijala u karpalnom tunelu, kao i zbog promena na nervu koji prolazi kroz njega (nervus medianus).

Lečenjem hipotireoze reumatske tegobe se potpuno povlače.