Hronično zapaljenje štitaste žlezde

Hronično zapaljenje štitaste žlezde (Hašimotov tireoiditis, limfocitarni tireoiditis) predstavlja verovatno najčešći uzrok smanjene funkcije štitaste žlezde.
Miksedem je težak stepen smanjene funkcije štitaste žlezde i predstavlja poslednji stadijum razvoja oštećene strukture žlezde i njene funkcije; najčešće je posledica hroničnog limfocitarnog tireoiditisa. Varijanta ovog hroničnog zapaljenja je tzv. Riedelova struma, koja nastaje kao posledica pretvaranja tkiva žlezde u vezivno tkivo, tako da tegobe sa jedne strane nastaju kao posledica smanjene funkcije žlezde, a sa druge strane kao posledica lokalnih tegoba usled ožiljavanja same žlezde.
Posledica virusne infekcije
Hašimotov tireoiditis je obično posledica virusne infekcije, pri čemu organizam reaguje tako što umesto da stvara antitela na virus, antitela stvara na sopstvene ćelije, tj. na ćelije štitne žlezde. Zbog toga se što se pri biopsiji finom iglom i citopatološkim pregledom u mikroskopskom polju nađu gotovo isključivo limfociti, bolest se definiše kao limfocitarni tireoiditis.
Prvi stadijum bolesti nezapažen
Budući da su kliničke togobe koje bolesnik ima obično beznačajne, prvi stadijum bolesti prođe nezapaženo, ukoliko se održava normalna funkcija žlezde.
Kada dođe do smanjene sekrecije hormona, osoba ima tegobe koje su posledica smanjene koncentracije hormona štitaste žlezde: brzo zamaranje, tromost, pospanost, suva koža, otežano pamćenje, usporen rad srca, hroničan zatvor.
Dijagnoza tireoiditisa
Dijagnoza se postavlja na osnovu vrednosti hormona i prisustva antitela u serumu pacijenta. Neophodna antitela za postavljanje dijagnoze su tzv. TPO antitela. Ultrazvučni pregled ovakvih pacijenata pokazuje da je žlezda uvećana i da ima veći broj čvorića.
Ukoliko su ti čvorići veći od 0,5 cm, neophodna je dopunska dijagnoza radi isključivanja mogućih tumora žlezde. Kontrola i lečenja ovih pacijenata obavlja se pregledom kod endokrinologa jednom u 3-4 meseca.
PRIMED 7 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos aktivnih sastojaka važnih za očuvanje normalne funkcije štitaste žlezde. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.