Pravilan izbor namirnica kod hipotireoze.

Kod hipotireoze metabolizam je izuzetno usporen pa većina ljudi koji boluju od ove bolesti imaju problem sa viškom kilograma, mogu imati povećan holesterol, trigliceride, problem sa insulinom, policistične jajnike, opstipaciju i nadimanje, probleme sa kožom i kosom…Hipotireoza je jako kompleksna bolest, često je praćena i Hašimotom- upalom štitaste žlezde i zato je jako bitno da se tom problem pristupi pojedinačno, kako bi se rešili svi prateći problemi. Potrebno je da se radi na ubrzanju metabolizma, što se postiže redovnim obrocima pre svega, a to podrazumeva 3 glavna obroka i 1- 2 užine. Obroci treba da budu na 4 do 5 sati, što naravno zavisi od obaveza i načina života. Obroci treba da budu dobro izbalansirani kako bi se rešavali svi problemi koji se javljaju kod ovakvih pacijenata, da se unosi dovoljno biljnih vlakana, zatim dovoljno minerala i vitamina, kao i ostalih makronutrijenata.
Ovim osobama je preporuka da konzumiraju hranu u što prirodnijem obliku, bez previše aditiva i konzervanasa, domaću hranu, bez prženja i pohovanja, bez zaprške. Namirnice je poželjno kuvati na pari, u vodi, dinstati, peći u rerni.
Više tečnosti za ubrzanje metabolizma
Za ubrzanje metabolizma preporučuje se uzimanje što više tečnosti tokom dana, posebno obične vode i to najmanje 6 do 8 časa čiste vode, a kasnije povećati i na 12 casa.
Pravilan izbor namirnica kod hipotireoze
Konzumirati namirnice koje podstiču rad štitne žlezde, a izbegavati namirnice koje ometaju resorpciju joda. Namirnice koje treba da preovladavaju u ishrani hipotireoze bi trebalo da budu bezglutenske žitarice (pirinač, kukuruz, heljda, spelta, kinoa…),u praksi se pokazalo da bezglutenska ishrana izuzetno prija štitnoj žlezdi i da samo nekoliko meseci nakon primene dolazi do znacajnog pada antitela u krvi. Gluten je protein iz pšenice (zapravo pšenica ga najviše sadrži, a u manjoj meri ga imaju raž i ječam) koji je nerastvorljiv u želucu (tj.u kiseloj sredini), već se rastvara u crevima. Gluten slabi zidove tankog creva delujući na crevne resice koje su najbitnije za usvajanje hranljivih sastojaka i na taj način ometa apsorpciju mnogih hranljivih sastojaka. Kada su crevne resice oštećene onda organizam stvara zaštitni sloj sluzi koji još vise ometa prolaz hranljivih materija i tako zapravo gluten dovodi do upalnih procesa creva i raznih poremećaja. Izbacivanjem glutena na neko vreme mozete očistiti creva i uspostaviti njihov normalan rad, što je jako bitno za rešavanje svih pratećih tegoba kod ove bolesti.
Zatim obavezno uvrstiti maslinovo ulje, extra devičansko i sa njim začinjavati salate i gotova jela, ne kuvati ga.
Od jezgrastog voća unositi brazilski orah, 1 dnevno. On je odličan izvor selena, zatim unositi i bademe, indijski orah, pa običan orah.
Fizička aktivnost je obavezna, pa makar bila i šetnja, 3 puta nedeljno.
Od namirnica izbegavati kelj, kupus, brokoli, karfiol, prokelj, kikiriki, soju, lan, proso… ovo su takozvane strumogene namirnice, koje ometaju iskorišćavanje joda i ometaju štitastu žlezdu da stvori hormone, pa ih treba svesti na minimum. Mogu se kombinovati do 2 puta nedeljno, ali ne u istom danu. Bitno je kuvati ove namirnice kako bi se te tzv. giotrogene supstance smanjile, jer se one razgrađuju dejstvom toplote. Što se tiče zimnice, kiselog kupusa ili karfiola to se moze jesti umereno, npr.1 do 2 puta nedeljno, jer su te namirnice odlicni probiotici, a i bogati su vitaminom C.
Kod hiportireoze je potrebno konzumirati što više svežeg povrća poput paradajza, krastavaca, paprika, tikvica, šargarepe. Što se tiče voća posebnu prednost dati bananama, avokadu, kajsijama.
Ribu, naročito morsku, uvrstiti u jelovnik najmanje 2-3 puta nedeljno. Poželjni su i suplementi poput ribljeg ulja, jer su odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje imaju protiv upalno dejstvo, kao I vitamin D, ukoliko postoji njegov nedostatak , a to se moze utvrditi preko analize krvi. Iskustva pokazuju da je vitamin D vrlo često u deficitu kod hipotireoze.
PRIMED 7 tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora. Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos aktivnih sastojaka važnih za očuvanje normalne funkcije štitaste žlezde. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.