Uzroci hipotireoidizma kod novorođenčadi

Uzroci hipotireoze kod beba

Hipotireoza kod novorođenčadi (poznata kao kongenitalna hipotireoza ) javlja se kod 1 u 3.000 – 4.000 rođenih, i to predstavlja najčešći hormonski poremećaj u novorođenčadi. U 90 % tih slučajeva , perzistira tokom života.

Trajna kongenitalna hipotireoza

U do 85 % slučajeva trajne kongenitalne hipotireoze, štitna žlezda nedostaje, nerazvijena je  ili nije pravilno pozicionirana. U većini slučajeva uzrok ili uzroci oviih stanja su nepoznati. U oko 10 – 15% slučajeva pogođena je proizvodnja hormona , najverovatnije zbog genetske abnormalnosti. U manje od 5 % slučajeva , hipofiza ili hipotalamus ne funkcionišu pravilno .

Privremena hipotireoza kod novorođenčadi

Privremena hipotireoza se može javiti kod beba. U oko 20 % slučajeva , uzrok je nepoznat . Poznati uzroci proizlaze iz različitih imunoloških, okolnih i genetski faktori , uključujući i one porekla od majke:

  • Žene koje imaju smanjenu funkciju štitne žlezde, uključujući i one koji razvijaju problem u trudnoći, su u povećanom riziku za rođenje bebe s urođenom hipotireozom. Kod majki sa hipotireozom može nastati prevremeni porođaj ili se roditi dete sa niskom porođajnom težinom.
  • Neki od lekova za lečenje hipertireoze blokira,ju proizvodnju hormona štitne žlezde. Isti lek takođe može proći kroz placentu i uzrokovati hipotireozu u novorođenčadi.
  • Ako trudnica ima nelečenu hipertireozu, novorođenčad može imati hipotireozu neko vreme po rođenju. Zbog toga što višak hormona štitne žlezde u majčinoj krvi prelazi placentu i signalizira fetusu da ne proizvodi toliko vlastitih hormona štitne žlezde.
  • Nedostatak joda može prouzrokovati privremenu hipotireozu. (Izlaganje većim količinama  joda odmah nakon rođenja , na primer sredstva za dezinfekciju ili lekova na bazi joda, može izazvati disfunkciju štitne žlezde )
  • Prevremeno rođenje – privremeni hipotireodizam kod novorođenčadi može nastati kod nedonoščadi .
  • Veze u centralnom nervnom sistemu između hipotalamusa i hipofize kasnije sazrevaju. Ovo stanje se obično reguliše 4-16 nedelja nakon rođenja.

Decu sa privremenom kongenitalnom hipotireozom treba pratiti redovito tokom adolescencije i odrasle dobi zbog mogućih problema sa štitnom žlezdom. Najveći rizik za nastanak problema sa štitnom žlezdom nastupa kada devojčica rođena sa ovim stanjem ostane u drugom stanju.