Kako hormoni štitne žlezde deluju na organizam

Kako hormoni štitne žlezde deluju na organizam

Hormoni štitne žlezde utiču na transkripciju gena i posledičnu sintezu enzima i raznih proteina, a opšti uticaj je povećanje svih funkcijc u telu.

Pod njihovim uticajem povećan je intenzitet metabolizma u organizmu. Deluju na rast dece i razvoj mozga u fetusa, pa tako kod hipotireoze deca zaostaju u rastu i mentalno su zaostala, a kod hipertireoze rast završi ranije (epifize se zatvaraju ranije) i u odrasloj dobi visina je niža.

Pospešuju metabolizam ugljenih hidrata. Takođe pospešuju metabolizam masti, smanjuju zalihe masti (mobilizacija lipida), raste koncentracija masnih kiselina u plazmi i raste oksidacija masnih kiselina, ali smanjenje se holesterol, fosfolipidi i trigliceridi u plazmi.

Uzrok uticaja na holesterol je povećanje broja receptora za LDL u jetri i ujedno povećano izlučivanje holesterola putem žuči i fecesa. Smanjeno izlučivanje hormona povećava nivo holesterola, fosfoglicerida i triglicerida u krvi i nakuplja se mast u jetri. Često zbog povećanog lučenja hormona štitnjače nastaje i deficit vitamina jer su oni potrebni u mnogim ćelijskim procesima.

Uticaj hormona štitne žlezde je sledeći:

 • Povećavaju protok krvi i srčani minutni volumen jer se otpušta više proizvoda metabolizma i troši više kiseonika, dolazi do vazodilatacije. Protok se izrazito poveća kroz kožu.
 • Povećavaju frekvenciju srca
 • Povećavaju snagu srčane kontrakcije zbog povećane enzimske aktivnosti, što se slično događa pri groznici i mišićnoj aktivnosti. U malim povećanjima hormona poveća se snaga, a u većim količinama srčana snaga slabi
 • Povećavaju pritisak I puls zbog povećanog protoka, a srednji arterijski pritisak ostaje nepromienjen. Sistolni pritisak raste za 1,5-2,0 kPa, a dijastolni pada za istu vrednost
 • Povećaju frekvenciju i dubina disanja zbog veće potrošnje O2 i stvaranja CO2
 • Povećavaju pokretljivost probavnog sistema i lučenje probavnih sokova što dovodi do proliva, dok smanjeno lučenje u hipotireozi vodi do opstipacije
 • Nadražajno deluju na nervni sistem, ubrzane su mentalne funkcije i nekad disocirane, nervoza, neurotski poremećaji, anksioznost, zabrinutost i paranoja
 • Mišići postaju snažniji u malim povećanjima hormona, a u većima zbog katabolizma proteina postaju slabi. Kod hipotireoze postaju tromi i usporena je relaksacija.
 • Fini mišićni tremor, frekvencije 10-15/min, zbog povećane osetljivosti sinapsi u delovima kičmene moždine koja nadzire mišićni tonus
 • Umor i loše spavanje u hipertireoidizmu. U hipotireozi umor i spavanje do 12-14h/dan.
 • Povećavaju metabolizam glukoze, lučenje insulina rast
 • Povećavaju metabolizam kostiju, što vodi do većeg lučenja parathormona (PTH)
 • Povećano lučenje hormona štitne žlezde uzrokuje poremećaje i u reproduktivnom sistemu – impotenciju, smanjen libido, smanjeno menstrualno krvarenje (oligomenoreja) i amenoreja, dok smanjeno lučenje uzrokuje i smanjen libido,  pojačano i učestalo krvarenje (menoragija i polimenoreja), neredovne cikluse ili izostanak menstruacije (amenoreju).

Preporučujemo upotrebu PRIMED 7 Tiromed preparata

tiroidna zlezda primed 7

Od PRIMED preparata, kao pomoćno sredstvo u tretmanu Hashimoto tireoiditisa povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 7 Tiromed.

PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.

Redovnom upotrebom obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda neophodnog za pravilan rad štitaste žlezde.

Kako PRIMED 7 pre svega obezbeđuje unos joda, uporedo sa upotrebom PRIMED 7 preparata preporučuje se upotreba suplemenata selena.

ŠTA JE PRIMED 7 TIROMED I KOME JE NAMENJEN?

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.

KAKO DELUJE PRIMED 7 TIROMED?

Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda.
Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.

Poručite Vaš PRIMED 7 Tiromed