Ubrzavanje metabolizma na prirodan način.

Metabolizam je ukupan promet materije i energije u organizmu. To je proces (brzina) kojim telo pretvara kalorije iz hrane u energiju. Zato je jako bitno koliko kalorija unosite u svoj organizam, jer ukoliko unesete više kalorija nego što vaše telo može da sagori – dobićete na težini. Takođe, ne mora da znači da mršave osobe imaju ubrzan metabolizam, a gojazne spor – nije uvek tako. Metabolizam zavisi od više faktora: genetska predispozicija, pol, starost, aktivnost štitne žlezde, stres, način ishrane, fizička aktivnost, mišićna masa. Metabolizam se sastoji od anabolizma (proces u kom se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva) i katabolizma (skladištenje energije u obliku masti u telu).
Metabolizam, odnosna potrošnja kalorija, se sastoji od tri osnovne komponente: bazalni metabolizam (osnovne potrebe organizma za kalorijama, za održavanje osnovnih životnih funkcija), varenje hrane (potrošnja kalorija na varenje i apsorpciju hrane) i fizička aktivnost (potrošnja kalorija kada ste fizički aktivni).
Usporen metabolizam
Osobe koje imaju problema sa viškom kilograma u najvećem broju slučajeva imaju usporen metabolizam. Usporen metabolizam znači da vaše telo dosta sporije sagoreva kalorije koje unesete u svoj organizam, odnosno da unosite više kalorija nego što vaš metabolizam može da ih sagori – dobijate na težini. Dokazano je da nedostatak fizičke aktivnosti usporava metabolizam. Takođe, nedostatak vode, odnosno dehidratacija organizma može usporiti metabolizam, zato je jako bitno da unosite dovoljno tečnosti. Smanjena aktivnost hormona štitne žlezde (hipotireoza) usporava metabolizam. Čuli ste da kažu da je zdravije imati nekoliko obroka dnevno gde ćete umereno jesti, nego 1 ili 2 obroka gde ćete preterati. Radi se o tome da se metabolizam usporava ako pravite prevelike pauze između obroka, jer se tako skladište masti. Zato je bolje imati nekoliko obroka dnevno. Gladovanje usporava metabolizam, tako da ovo nije dobro rešenje ukoliko pokušavate da smršate time što držite restriktivne dijete!
Kako ubrzati metabolizam i smršati
Kako ubrzati metabolizam i smršati? Evo nekoliko predloga:
– unosite u svoj organizam što više tečnosti (vode, čajeva i prirodnih sokova) i hranu bogatu vodom (voće, povrće, supe)
– vežbajte
– pravilno žvaćite hranu pre nego što je progutate
– jedite češće u toku dana, sa pauzama između obroko oko 4h
– ako želite ubrzati metabolizam ne zaobilazite doručak
– jedite hranu bogatu belančevinama svaki dan, jer belančevine ubrzavaju metabolizam u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima
– izbegavajte da malo spavate, nedostatak sna usporava metabolizam
– krećite se što više, izbegavajte dugotrajno sedenje
– ako nastojite ubrzati metabolizam trudite se da kontrolišete stres.
Čajevi za ubrzanje metabolizma
Čajevi koji se koriste za ubrzanje metabolizma pre svega čiste vaš organizam od nakupljenih toksina, čiste krv i podstiču bolje varenje hrane. Sledeći čajevi se koriste za ubrzanje metabolizma:
– zeleni čaj (odličan antioksidant koji čisti vaše telo od toksina, podstiče brže sagorevanje masnoće, te ubrzava metabolizam)
– čaj od đumbira (takođe vrši detoksikaciju organizma, poboljšava varenje hrane i ubrzava metabolizam)
– čaj od mente i limuna
– čaj od koprive može pomoći ubrzanje metabolizma
– mešani čaj od majčine dušice, žalfije, hajdučke trave, šipka, kantariona, koprive i rastavića
– beli čaj
– crveni čaj.
PRIMED 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenog oraha i koji u sebi sadrži jod u prirodnom obliku. Jod je mineral neophodan za pravilnu funkciju štitaste žlezde i obavljanje metaboličkih procesa u telu. Jod je kao takav pokretač metabolizma i zaslužan za njegovo pravilno funkcionisanje. PRIMED 7 se može koristiti:
za otpornost organizma
kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde).