Ishrana i vežbe kod hipotireoze.

Hipotireoza ili usporeni rad štitaste žlezde je stanje kada ona ne sintetiše dovoljno hormona T3 i T4. Najkraće objašnjeno, ova dva hormona podstiču rad metabolizma, kada su oni ispod potrebnog nivoa, metabolizam je usporen i osoba koja ima ovaj problem se goji bez povećanog unosa hrane.
Hipotireoza nije lako uočljiva golim okom, ali kada je lekar uoči može se prilično jednostavno držati pod kontrolom. Pored terapije, važno je da se zdravo hranite i radite vežbe koje su u skladu sa ovim zdravstvenim stanjem. U daljem tekstu ćemo detaljno objasniti koje vežbe i kakvu ishranu treba da praktikujete.
 
Kako da prepoznate hipotireozu?
Najčešći simptomi hipotireoze su umor, bol u mišićima, neobjašnjivo povećanje telesne težine, depresivno ponašanje, osetljivost na hladnoću i slično. Ukoliko sumnjate na hipotireozu, neophodno je da odete kod lekara kako bi je on ustanovio, jer se ovi simptomi mogu povezati i sa drugim zdravstvenim stanjima, kao i sa trenutnim raspoloženjem ili periodom u životu.
 
Kontrolisanje hipotireoze se vrši uz terapiju koju je prepisao lekar, ali i kroz suplemente koji nadomešćuju manjak hormona koji nisu sintetisani od strane žlezde. Tiroid formula se pokazala izuzetno dobro kod brojnih pacijenata koji imaju problem sa usporenom štitastom žlezdom.
 
Koje vežbe treba praktikovati?
Vežbe su veoma važne i za potpuno zdrave osobe, jer na taj način održavamo telo aktivnim i svežim. U toku vežbanja oslobađa se hormon sreće. Lučenje ovog hormona zavisi od osobe do osobe, ali je veoma važan za one koji imaju usporeni rad štitne žlezde. Hašimoto je često uzrok hipotireoze i on je taj koji dovodi do depresije. Lučenje hormona sreće pomaže pri smanjenju depresivnih stanja.
 
Najbolji treninzi za osobe sa usporenom štitastom žlezdom su aerobik treninzi. Oni povećavaju osetljivost receptora na insulin i tako mogu pomoći pri sprečavanju pojave dijabetesa tipa II kod osoba sa hipotireozom. Osim toga, oni pomažu opštem stanju tela, krvnih sudova i raspoloženja. Ono o čemu morate voditi računa je da ne preterate u treniranju. Ukoliko se telo previše umori, takvo vežbanje može biti kontraindikativno kod osoba sa hipotireozom.
 
Koliko fizičke aktivnosti je mnogo?
Maksimalan puls za zdrave osobe je kada od 220 oduzmete broj vaših godina. Maksimalan puls za osobe sa hipotireozom je 70% od maksimalnog pulsa zdrave osobe. Dakle, ako imate 40 godina i hipotireozu, vaš puls tokom vežbanja ne sme da pređe 126. Postoje brojne trakice, satovi, ali i sprave u teretani koje prate vaš puls dok vežbate i na njih treba da obratite pažnju.
 
Šta da jedete ako imate hipotireozu?
Ishrana je jedna od ključnih stvari za zdrav organizam. Oboleli od hipotireoze svoje stanje mogu kontrolisati pažljivom i izbalansiranom ishranom. Ono što je važno je da budete istrajni i disciplinovani.

Osnovne stvari koje treba da znate je da je neophodno unositi hranu koja podstiče funkciju štitaste žlezde, ali i izbegavati hranu koja ima nepovoljan uticaj na nju. Namirnice koje smanjuju resorpciju joda, takođe, treba izbegavati.

Riba i morski plodovi su bogati jodom, te ukoliko jedete manje slanu hranu, obavezno je da u svoju ishranu uvrstite plodove mora.

Šta treba da bude u fokusu ishrane?

  • Velika količina povrća, svežeg i blago barenog. Ovde je najbolje koristiti često spanać, šargarepu, suncokret i slično,
  • Pored povrća, potrebno je unositi i veliku količinu voća, i to najpre banane, kajsije, avokado i slično.
  • Sve namirnice koje su bogate vitaminom A treba da budu prve na listi u vašoj ishrani. Ne plašite se da napravite spisak, tako ćete lakše kombinovati i osmišljavati recepte.
  • Žitarice od celog zrna su odlične za doručak.
  • Morska riba – izvor omega 3 masnih kiselina, veoma važna za one koji imaju hipotireozu.

Koje namirnice treba da izbegavate?

Namirnice koje usporavaju resorpciju joda u organizmu, osobe sa usporenom štitnom žlezdom treba da izbegavaju u svojoj ishrani.

To su kupus, kikiriki, kelj, lima pasulj (vrsta pasulja koja se razlikuje od tradicionalne vrste koja se uzgaja kod nas), brokoli, senf, soja, laneno seme, proso… Ukoliko ste u prilici, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica.

Postepeno menjajte ishranu, prelazite na ishranu punu vlakana, ne izostavljajte žitarice od celog zrna, voće, povrće i slično.

Preparat PRIMED 7 je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka.
PRIMED 7 se može koristiti:
za otpornost organizma
kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde