Mogući uzroci zaboravnosti.

Ukoliko ste zaboravni, loše koncentrisani, ponekad usporeni, zbunjeni i potišteni, ne mora da znači da je reč o demenciji. Ovi simptomi mogu da budu karakteristični za neka druga stanja, koja lekari često opisuju kao reverzibilnu demenciju.
Delirijum
Delirijum ili stanje zbunjenosti i konfuzije, koje nastaje iz više razloga, može da bude vrlo slično demenciji. Međutim, za razliku od demencije, simptomi delirijuma traju svega nekoliko dana, dok su u slučaju demencije trajni i progresivni.
Depresija
Ljudi koji pate od depresije iskusili su momente zaboravnosti i dezorijentacije. Ali ipak postoji jednostavan način da se utvrdi razlika između depresije i demencije. U slučaju depresije prvo nastupa loše raspoloženje, koje uzrokuje probleme sa pamćenjem, dok u slučaju demencije oboleli postaju potišteni baš zbog pada kognitivnih sposobnosti.
Nedostatak vitamina B12
Deficit vitamina B12 može da uzrokuje malokrvnost, stanje koje direktno vodi ka pojavi simptoma poput usporenosti, apatije i nervoze. Iz tog razloga ovi znaci bi trebalo da upute osobu na proveru količine vitamina B12 u organizmu, kao i na ispitivanje da li se ova hranljiva materija pravilno apsorbuje.
Alkoholizam
Oni koji su skloni da često konzumiraju alkohol mogu da iskuse simptome poput amnezije i zbunjenosti. Međutim, iako alkoholizam smanjuje mogućnost da se setimo nekog događaja, nakon prestanka zloupotrebe alkoholnih pića mozak može da se vrati u normalno stanje.
Bolesti štitaste žlezde
Osobe koje pate od smanjene funkcije štitaste žlezde ili hipotireoidizma često mogu da imaju simptome slične demenciji. Jedini način da se precizno utvrdi uzrok simptoma je da se uradi analiza hormona štitaste žlezde. Takođe, još jedan od mogućih uzroka zaboravnosti u modernom dobu, a koji je povezan sa funkcijom štitaste žlezde je nedostatak joda u ishrani koji može u bitnoj meri da uspori kognitivne procese, memoriju i koncentraciju.
PRIMED 7 TIROMED je prirodni preparat koji se preporučuje kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde). Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.